1 окт 2021

ERASMUS +, извештај из Турске

Учествовање Србије у ЕРАСМУС+ програму јесте логичан след догађаја након њеног успешног ангажмана у ТЕМПУС програму који је му је претходио. Од самог почетка, Србија је била најактивнија учесница међу државама Балкана.
Наше институције задовољавају критеријуме за партиципацију у свим Ерасмус+ пројектима од 2019. године, откад је Србија стекла статус “Програмске државе” и у оквиру Ерасмус-а стекла једнака права као и саме чланице ЕУ. Претходних пет година пре тога, Србија се водила као “Партнерска држава” и имала је ограничене могућности учешћа.
Развој компетенција у систему образовања је вероватно најзначајнији сегмент програма, јер омогућава нашим наставницима да се стручно усавршавају у иностранству и остварују контакте са партнерима широм Европе. Такође, подстиче размену студената у друге државе зарад стицања знања и вештина.
У последње две године, фокус Србије је био на пројектима подстицаја иновације и развоја у високом образовању, уз промоцију размене знања и искустава на нивоу Европе. Ерасмус-ов програм се показао изузетно важним за јачање капацитета наших образовних установа, путем мобилности професора, истраживача и студената.
У нашој школи реализују се тренутно два пројекта.
У периоду од 20. до 24. септембра 2021. године у оквиру пројекта Дон′т Лет тхем Гет Лост, колегинице из наше школе биле се гости школе 23 Нисан Ортаокулу из Анкаре. У овиру пројекта мобилности Ка229, размениле су искуства о раду са ученицима мигрантима са колегама из Турске, Италије, Поругала и Шпаније.

Погледајте галерију: